astrofoto's maken met een telescoop

Astrofoto’s maken met een telescoop

Er zijn verschillende manieren om astrofoto’s te maken. Met je telefoon, compact camera, maar je kunt ook astrofoto’s maken met een telescoop.

Kristof is net zoals velen anderen begonnen met astrofotografie als hobby. Dit is inmiddels iets meer geworden dan een hobby en hij legt je dan ook graag uit hoe hij zijn foto’s met de telescoop maakt!

Beginnen met astrofotografie

Astrofotografie is een hobby die in Nederland een grote groei kent de afgelopen jaren. Ondanks het beperkte aantal volledig heldere nachten (gemiddeld 32 per jaar) waarbij de Maan geen roet in het eten gooit, zien we dat de hobby groeit.

De lockdown’s zorgen er ook voor dat mensen ’s ochtend minder vroeg op moeten (van thuis uit werken) en dus ook eerder geneigd zijn om ’s avond nog even te genieten van de sterrenhemel.

Voor mij begon de hobby al heel wat jaren terug. Even kennis maken bij een lokale sterrenwacht werd al snel een lidmaatschap en verslavende hobby erbij.

De afgelopen jaren ben ik me met name bezig gaan houden met Deepskyobjecten.

En dan sluipt er al heel snel een bepaalde routine in je ritueel.

Wanneer ga je fotograferen?

Soms ontstaat het geheel spontaan. Ik kijk naar buiten, zie een mooie heldere hemel, dan word ik vanzelf opgezogen door de kracht van al die sterren. Even een korte blik op de weersvoorspelling, en dankzij de ervaring en frequente oefening staat mijn montering dan in minder dan 15 minuten klaar voor gebruik.

Soms spreek ik af met een goede vriendin om samen te gaan schieten, en afhankelijk van de mogelijkheden is dat of in mijn achtertuin of bij haar in de achtertuin. Terwijl de telescopen hun werk doen gaat Team Oepsie (zo noemen we ons teamwerk) aan de slag met oude sets van data, en leren we van elkaar. Helaas is de derde optie momenteel vanwege Corona niet mogelijk. Bij de sterrenwacht zijn er geregeld astro-avonden, meestal gepland, maar in heel helder periodes ontstaan soms spontaan stargazing party’s. Hierbij staan we vaak met een tiental fotografen dicht bij elkaar en leren we van elkaar. 

advertentie
advertentie

Hoe kies ik een object?

Dit hang allemaal af van de tijd van het jaar, het tijdsbestek wat ik ter beschikking heb en de weersvoorspelling van de komende dagen.

Heb ik weinig tijd dan kies ik de lichtsterke en grotere objecten, tijdens de winter is bijvoorbeeld de Orion-omgeving heel erg makkelijk, heel veel lichtsterke objecten (vlamnevel, grote Orion-nevel), in de zomer/herfst dan bijvoorbeeld Andromeda.

Heb ik veel tijd dan ga ik graag op zoek naar de wat kleinere, minder lichtsterke objecten. Hiervoor raadpleeg ik bijvoorbeeld skysafari (app) of ga ik in de echte catalogussen (New General Catalogue (NGC), Messierlijst, Index catalogue (IC)) op zoek.

Welke telescoop en montering gebruik je?

Ik heb een aantal mogelijkheden.

De Star-adventurer:
Een travel-size montering. Hierop kan ik mijn spiegelreflex fototoestel met bijhorende lenzen gebruiken. Ideaal voor widefield opnames en voor langere belichtingen (tot maximaal 2 minuten) in stroomloze omgevingen.

Een EQ6-pro-montering met een guidescope (ZWO 120mm),

Hierop gebruik ik een van volgende telescopen i.c.m. met mijn canon 6DII:

* GSO 200mm -telescoop
* William-Optics 66mm Doublet
* Evostar 72ED

Welke software?

Na het opbouwen van de installatie, sluit ik de laptop aan en kan ik bijna “vol-automatisch” mijn opstelling laten werken. Dankzij N.I.N.A. (astrofotografie software) hoef ik enkel nog in te geven welke foto’s (subs) ik wil maken, en na enkele kliks gaat het systeem aan het werk. Af en toe even controleren of alles nog goed werkt is wel een must.

Het nabewerkingsproces vindt meestal plaats op bewolkte avonden of tussendoor terwijl de telescoop andere objecten vastlegt.

De nabewerking begint heel vaak in AstroPixelProcessor (of soms Deepskystacker) om vervolgens door gezet te worden naar Photoshop voor de afwerking.

Andere software die ik gebruik zijn:
Cartes Du Ciel, stellarium, clear outside, polar-align, syncscan-init, Siril