Lapland

Op pad met.. Peter Jelier naar Lapland

Peter is de eerste met zijn astro verhaal op de site! In 2018 ging hij op reis naar Lapland om het Noorderlicht te zien!

Astroreis naar Lapland

Enkele keren per jaar komt er in Nederland laag poollicht voor. Omdat dit al lang op de bucketlist stond besloot ik er werk van te maken.

Ik meld me aan op de site poollicht.be en geef me op voor alerts. En dan maar afwachten. Na een tijdje zit ik s ’avonds op de bank en krijg ik een melding. Ik kijk op internet en zie dat de poollicht ovaal net Nederland raakt.

Ik spring in de auto en rijd naar de slikken van Goeree-Overflakkee waar het goed donker is. Ik loop de dijk op en kijk naar het noorden, maar zie niets. Let wel, toen had je nog niet van die wrijfstenen met overal internet dus kon ik niets checken. Na een tijdje krijg ik opeens in de gaten dat ik de vuurtoren van Ouddorp ook niet zie. Laaghangende mist verspert het uitzicht op de horizon.

Zo kan het niet langer en langzaam aan werd het idee om naar de poolcirkel te reizen geboren. De Lofoten zouden het worden. Mijn jongste dochter wilde ook wel mee, maar ja, die moest naar school. Allemaal moeilijk.

Ik zie een reis naar Fins Lapland en opeens valt alles op zijn plaats. Mijn dochter kan vervroegd examen doen in januari, dus die kan mee. De oudste wil toch ook mee ondanks de kou. Want ja, er is veel te doen: sneeuwscooters, husky- en rendier tochten, sneeuwschoen wandelingen, ijsvissen enz. Moeders blijft achter, te koud voor haar luchtwegen ( astmatisch).

Rovaniemi

lapland
Foto: Peter Jelier

En zo reizen we februari 2018 met zijn drieën af naar Rovaniemi, Lapland. Direct na aankomst in de bus voor een korte rit naar Santa Claus de woonplaats van de Kerstman. Deze plaats ligt precies op de poolcirkel. Na een bezoek rijden we door naar Salla, in the middle of snowwere, waar we in contact komen met een Nederlander en poollicht jager Bart Braafhart. De eerste avond al gelijk een privé tour geboekt, met de four wheel drive de heuvels in en ook poollicht gezien bij -25 graden. Samen met René, een fanatieke mede reiziger en poollicht liefhebber. Uiteraard kregen we van Bart tips hoe poollicht te herkennen: maak een foto en het poollicht zal groen kleuren. En kregen we fotografische tips.

Nu we weten wat we moeten zien en waar, gaan we iedere avond naar een bevroren meer en genieten we van het schouwspel van de natuur. Fantastisch om het licht als witte wieven door de lucht te zien bewegen. Geen wonder dat zeelieden vroeger bang waren. Je was aan het einde van de wereld en je kon er zomaar vanaf varen.

lapland
Foto: Peter Jelier

‘We gaan!’

De laatste avond beloofde de koudste te worden en de meiden vonden het mooi geweest, maar ik wil dat niet horen. Ik bel René en hij zei: ‘We gaan!’.

Ik sta in mijn poolpak buiten te wachten. Het is inmiddels -31 graden en er gaat een deur open. Een vent stapt in zijn zwembroek naar buiten en gaat in de sneeuw liggen. Ik hoor hem bijna sissen. Ik denk: ‘Daar moet je maar zin in hebben’. Hij kwam natuurlijk uit de sauna en zijn dochter zou even een foto maken dat hij daar lag. Ze stapt naar buiten en wil klikken, maar de camera was al bevroren. Daar lig je dan..

lapland
Foto: Peter Jelier

Van de 22 landen die ik bezocht heb was dit wel het meest bijzondere land. De rust, de bevolking, de dieren en vooral de lange schaduwen van de laagstaande zon en de sneeuw op de bomen.

Als grootste koukleum van de wereld (mijn motto: alles onder de +23 graden is koud) zou ik maar een keer afreizen naar de kou. Maar ik wil nog eens! Het magische Noorderlicht laat me maar niet los. Ongelukkig ben je als je het niet begrijpt.

Ik kan het iedereen aanraden! En de kou? Ach, kwestie van goede kleding.

Peter Jelier

Foto’s gemaakt met een Sony A58 door Allisha Jelier.

Stuur jouw verhaal in!

Wil jij ook je astro reis delen met de volgers? Stuur je verhaal in via deze link en lees daar de details.